Van mijn hoofdpijn en migraine af!

Sinds mijn jeugd heb ik last van hoofdpijn, vroeger vooral met spannende dingen zoals vakantie of een dagje Efteling. Ik weet niet beter dat ik ongeveer 1 x per 14 dagen 3 dagen heftige hoofdpijn had. Niks hielp, alle pijnstillers van de drogist geprobeerd. Ik zong het maar uit en lag vaak op bed en was niet te genieten. Tot ongeveer een jaar geleden, ik moest me ziek melden op mn werk en dacht nu moet ik naar de huisarts. Na een paar bezoeken werd er migraine vast gesteld en kreeg ik een Triptaan voorgeschreven die ik uit moest proberen, na 2 soorten had ik er een die 24 uur hielp maar dan had ik er wel minimaal 3 nodig tijdens een migraine aanval. Ik gebruikte het een aantal maanden, moest tussendoor terugkomen maar t werkte op het moment heel goed. Had er wel steeds meer nodig, het leek wel alsof ik er meer migraine van kreeg, ik moest het nl bijhouden en op een gegeven moment slikte ik er meer dan de toegestane hoeveelheid. Tijdens een volgend consult kreeg ik Metoprolol voorgeschreven die ik dagelijks moest slikken, daarnaast mocht ik ook de Triptaan gebruiken. De Metoprolol werd verhoogd omdat het bij mij niet hielp, de Triptanen slikte ik weer in overvloed…te veel.

Voordat ik doorverwezen zou worden naar een hoofdpijnpoli in het algemeen ziekenhuis, wilde ik proberen om met behulp van een dietiste mijn migraine te verminderen. En met de Metoprolol wilde ik stoppen.

Via een andere dietiste die ik met deze vraag had gemaild, werd ik doorverwezen naar Lisette van Deventer die haar bedrijf Healthy Guts heeft. Zij heeft als aandachtsgebied onder andere migraine. Dat las ik ook op haar site waar al veel staat. Begin augustus 2020 had ik mijn eerste afspraak, spannend! In het eerste gesprek kwam mijn eetpatroon en gewoontes aan bod maar ook wat mijn klachten waren, behalve Migraine. Veel hangt nl met elkaar samen, kreeg ik een plan. Ik had in grote lijnen het plan al gehoord, het kwam erop neer dat ik veel te veel eetmomenten had en daardoor mn lichaam steeds aan  mijn bloedsuikers moest werken. Ik sprak af dat ik 3 eetmomenten op een dag zou hebben (en rustig kauwen en eten!), voedingssupplementen zou gebruiken en mijn koolhydraten zou halveren. En uiteraard geen alcohol en toegevoegde suikers maar ook niet te veel fruit. Groente, vis, noten, zaden, ei, volle yoghurt dat werd het menu (uiteraard was het plan veel uitgebreider, zo’n 13 A4tjes, die ik vaak heb nagelezen). Honger en trek had ik maar op naar een leven zonder hoofdpijn/migraine!! Dat doel wilde ik zo graag halen dat het eigenlijk nog niet eens moeilijk was. Tuurlijk had ik moeilijke momenten maar die gaan ook voorbij. Het is nu een gewoonte geworden, ik leef zo en blijf zo leven.

Ondertussen verloor ik wel mijn hoop, ik was 2 maanden bezig maar nog steeds dezelfde migraine klachten. Lisette en ik mailden en appten tussendoor, ik kreeg tips en adviezen. Mijn bonus was 8 kilo kwijt en na 3 maanden, ik ben zelf nog steeds verrast en zo blij; m’n migraine is al een maand weg! Geen Triptanen meer geslikt! In het begin durfde ik het niet te rond te bazuinen en ik was gewoon op hoofdpijn aan het “wachten” maar het kwam niet!!

Het allerlaatste advies van Lisette was; rust en regelmaat is het belangrijkste om uit je migraine te komen, een Triptaan is een middel om de pijn te verdragen. Dus luister naar je lichaam. Dat zetten mij aan het denken, ik dacht nl wel dat ik het deed maar mn leven is druk. Ren voor mijn werk, kinderen en mn sociale contacten maar ik nam geen rust als ik het zelf nodig had.

Dus dat ben ik meer gaan doen; m’n eigen zin en samen met de veranderingen in mijn eetpatroon, hebben dus geholpen!